Stephensonstraat 19 | 4004 JA Tiel | 0344 - 621222 | info@van-herwijnen.nl
van Herwijnen & Co Hommersom & Co Kellenstaete

Eén jaar Van Herwijnen & co overnames en waarderingen

 

O&W 1 jaar

Vorig jaar, eind september, dé release van de nieuwe loot aan de stam van de Van Herwijnen Groep. Na een jaar keihard werken om voor onze klanten geschikte transacties te begeleiden is het nu tijd om even terug te blikken. Want waarom vonden we het nodig om onze klanten deze dienstverlening aan te bieden?

Op langere termijn

Ondernemers zijn altijd een speciaal soort mensen, want vanuit hun passie voor een dienst of product zijn ze bereid een groot deel van hun geld en tijd te investeren in de ontwikkeling en de vermarkting daarvan. En naar mate ze succesvoller worden zijn er altijd taken die er bij komen, totdat ze iemand aannemen voor een deel van die taken. Voor het overgrote deel van die taken geldt dat ze te maken hebben met de korte termijn: vandaag, morgen , volgende week. Wat meestal echter buiten beeld blijft is de middellange en lange termijn. Wat is nu je tactiek voor de komende periode, 6 maanden tot een jaar, en hoe past dat bij je strategie. En hoe zit dat dan met later…

Een grote stap zetten

En zo kabbelt dat een aantal jaren “rustig” door. En de onderneming groeit, en bloeit, totdat het moment komt om een grote stap te zetten. Bijvoorbeeld een andere onderneming kopen om te groeien, of misschien wel de onderneming verkopen om iets anders te gaan doen? De meeste ondernemers zijn zo erg vergroeid met hun bedrijf dat deze zelfstandig geen of amper bestaansrecht heeft. De producten zitten in het hoofd van de ondernemer, de ideeën ook. De klanten kopen van de ondernemer in plaats van van de onderneming. Inkopen en andere contacten en contracten zijn ook gekoppeld aan de persoon van de ondernemer. Dat is dus geen verkoopbaar geheel, daar moet wat aan gebeuren.

Wat levert mijn bedrijf op?

En dan volgt de belangrijke vraag: wat levert dat bedrijf me nog op als ik het verkoop? Die vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Iedereen kent wel de snelle rekenvoorbeelden van een aantal malen de winst of resultaat voor belastingen (multipliers), maar dat zijn gemiddelden uit een branche of bedrijfstak. En iedere branche kent goede en slechte ondernemers, dus wat betekent die multiplier?

Voorwaarden van de transactie

Als je dan eindelijk een koper hebt gevonden en je hebt de koopprijs afgedeald, onder welke voorwaarden vindt de verkoop dan plaats? En welke garanties moet je als verkoper dan geven? En wat nu als de markt inzakt? Heb je dan afgesproken “boter bij de vis” of hangt je opbrengst af van ontwikkelingen in de toekomst (earn out). En dat is toch lastig als je denkt dat je pensioen of oude dag in die onderneming zat.

Onze core business

Voor de ondernemer is het zijn core business om zijn dienst of product te maken en verkopen, een bedrijf kopen of verkopen is zeker niet zijn core business. Bij al deze bovenstaande vragen heeft een ondernemer behoefte aan ondersteuning, hoewel men zichzelf daarvoor vaak ook capabel acht…

Het is wel onze core business! In onze jaren lange ervaring met ondernemers, zowel startende als stoppende ondernemers, hebben we vele ondernemers bijgestaan in het zetten van die volgende stappen. Wij helpen ondernemers met het regisseren van hun eigen toekomst, door tijdig met deze ondernemers te sparren over hoe de toekomst er uit gaat zien.

En… het is niet belangrijk om nu al te weten wanneer je je bedrijf over wilt dragen. Maar wel om bewust te zijn van het feit dat dit ooit gaat gebeuren…

Blogs voor iedere ondernemer

We nemen u graag mee in een aantal te nemen stappen in onze komende blogs die we vanaf volgende week iedere woensdag zullen publiceren:

  • == Maak je onderneming “los”
  • == Van waarde naar prijs
  • == Koopcontract: je paraplu voordat het regent
  • == Verkocht? En nu nog je geld?

Kunt of wilt u niet wachten op deze blogs maar wilt u graag een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden?

Neemt u dan contact op met Gerard Janssen (06-51140234 / gerard@van-herwijnen.nl) of neem contact op met een van de andere collega’s.